În formarea oricărui organism uman pot să apară erori, defecte, ducând la apariția malformațiilor congenitale, înnăscute. O bună parte dintre acestea pot fi detectate înainte de naștere, în special cele severe.

Ecografia de morfologie fetală este una dintre metodele prin care medicii pot studia structura fătului intrauterin. Reprezintă cea mai detaliată evaluare ecografică a fătului. Această metodă de screening pentru anomalii fetale este o examinare specializată, considerată de rutină (trebuind recomandată tuturor gravidelor) în cadrul îngrijirilor antenatale, acolo unde resursele sunt disponibile și accesibile.

Cu ocazia acestei investigații medicul studiază sistematic dezvoltarea organelor fetale, ca de exemplu: cap, față, plămâni, inima, coloana, rinichi, mâini, picioare, asigurându-se că acestea sunt conforme cu normele pentru vârsta de sarcină, atât din punct de vedere biometric (măsurat), cât și din punct de vedere morfologic (aspect). Este practic o muncă de detectiv, extrem de minuțioasă și consumatoare de timp, cu atât mai mult cu cât, adesea, poziția fătului sau a placentei îngreunează vizualizarea.

Prin studii extensive și de lungă durată nu s-a observat nici un efect negativ/secundar direct al examinării ecografice asupra mamei și sarcinii, prin urmare frecvența cu care ecografiile pot fi efectuate în sarcină nu este limitată. Aceasta nu este o radiografie. Ecografia folosește unde sonore. Ecograful emite o serie de sunete de înaltă frecvență care nu pot fi auzite de noi sau făt și apoi “ascultă” ecourile sunetelor din interiorul corpului. Un computer integrează apoi aceste informații pentru a forma o imagine care se poate vedea pe ecran.

Examinarea ecografică pentru screeningul anomaliilor sarcinii din trimestrul 2 este oportun a fi realizată între 19 și 23 săptămâni împlinite, perioada optimă fiind 20-22 săptămâni. Investigația se realizează in cel de-al doilea trimestru de sarcina deoarece în această etapă fătul este suficient de mare pentru efectuarea unei evaluări clare a structurii corpului și a stadiului său de dezvoltare. Poate depista o serie de malformații fetale care pot crește riscul de a avea un făt cu o afecțiune genetică. Unele dintre acestea sunt suficient de grave încât să nu permită supraviețuirea, altele sunt corectabile pe cale chirurgicală sau necesită un tratament oarecare, în timp ce unele sunt malformații ușoare, ce afectează în mică măsură calitatea vieții a individului respectiv.

Calitatea examinării ecografice depinde de numeroase condiții particulare sau tehnice, cum sunt: aparatura utilizată, experiența medicului care o practică, poziția fătului în uter, poziția placentei, starea corpului pacientei (grosimea și calitatea peretelui abdominal matern, aplicarea de creme sau uleiuri pe pielea abdominală, prezența de cicatrici abdominale etc.), sarcina gemelară etc.

Deși se acordă maximă atenție și grijă mamei și copilului, totuși, ecografia are limite științifice, tehnologice și biologice și pot fi aspecte care nu se văd sau scapă examinării, în funcție de vârsta sarcinii, compoziția corpului și poziția fătului în uter. De asemenea, există anomalii care nu se pot vedea ecografic. O serie de afecțiuni pot fi evidente tardiv în sarcină sau numai după naștere, astfel că în momentul examinării la 20-24 săptămâni de sarcină nu sunt vizibile.

În cazul evidențierii de anomalii se va prezenta posibilitatea examinării supra-specializate de către alte specialități și a examinării de a doua opinie, care sunt în măsură să stabilească care este conduita corectă prenatală și postnatală față de făt.

  • Programări telefonice: 0770476730

  • CONTACT